Dopplereffekt – Tartu, 3. mai 2008

Kui Berk Vaher mainis mõne nädala eest Fantaasia saate tutvustuses, et Dopplereffekt väisab Eestit, tundus see esialgu infomürana. Kuid tõepoolest, Protoeclectica-nimelisele üritusele olid juba piletid müügis.

Eelinfo teatas, et programm algab kell 20.00 ja tõsi tundus see olevat, sest paarkümmend minutit enne 21 Athena saali astudes oli Kiwanoid juba platsis ning mürgeldas masinate taga. Jõuline ja kärarikas, illibenti mõjudega eeskava, mille tunnistajaks paarkümmend huvilist. Ärevakstegevalt vähe.

Peale Kiwanoidi üritas oma asja tegema hakata Wochtzchee, kuid pidi enne ära ootama vahepala, kus inimestele näidati rohelise laseri trikke.

Siis tuli Wochtzchee vokaalartistist noormehega, kes laul-kõne läks mikrofoni sisse ning peagi Wochtzchee masinate sisse, muundudes tundamatuseni. Laulumees heitus sellest ning tuli rahva hulka. Järgnev 45 minutit kandis 100% välja mõiste “eklektika”: 90ndate trance‘i, heavy metali, isegi gabberi soust, reeglina ülikiirete BPMidega ujutas saali üle.

Siis oli kõik jälle vaikne ning saal läks tühjaks. Ja siis astusid lavale mustas rõivas ning silmalappidega artistid, mees ja naine. Dopplereffekt oli kohal, Dopplereffekt hakkas laval neid terve õhtu oodanud Korge näppima.

Live‘i on vähe. Gerald Donald sõrmitses klaviatuuri kohal, vajutades vahetevahel õigeid nuppe, kuid tundus, et ülesastumine oli programmeeritud. Duo naispool lasi vahepeal jala lõnksu, eks see pulksirgena seismine väsitas. Krafwerk mängis motionlessnessi paremini välja.

Esinesid nad pikalt, jättes küll kõrvale kõik 90ndatel Dataphysixi all ilmunud hittlood. Eeskava oli tervikuna korralik, elektro parimate standardite järgi. Muideks, Donaldi uus EP, Der Zykluse nime all ilmunud “Cherenkov Radiation” on väga hea ja tundus, et vähemalt üks lugu oli ka sealt.

Peale esinemist jätkus pidu Athena pööningukorrusel, kuid DJ Ulf Erikssoni valiku esimesed lood olid Berlini väsinud minimal-scene‘ist või selle mõjudega ning andsid hea põhjuse koju minna.

Kokkuvõttes: kuigi Dopplereffekti ajaks valgus saal inimesi täis, ei tekkinud küünarnukitunnet ning usun, et korraldajad ootasid ka rohkem rahvast. Eelmüügist 200, ukselt 300 krooni – pilet oli ilmselgelt liiga kallis.

Õnneks ei olnud peaesineja live’i osas ülisuuri ootusi. Nad tegid oma asja ära, kiretult – nagu sellele žanrile ehk kombeks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.